Thermage: Алтернатива на лифтинг Isolaz: Сбогом на акнето! Beauty Systems Group Fraxel: Вашето по-младо „Аз”!

Суперхраните – част III

Posted on by on February 17th, 2012 | Comments Off

Пчелни суперхрани

 

011 150x150 Суперхраните – част IIIЕгиптяните ги описват още през 5500 пр. н.е. индийците ги използват в религиозните си церемонии, а във Вавилон ги използват за лечение на редица заболявания. Западният свят открива ползите от пчелните суперхрани случайно, по време на изследвания сред руски пчелари, при които не се считало за необичайно да живеят повече от 100 години, а ежедневното им хранене включвало мед, богат на пчелен полен.

 

 

 

pchelno mlechice 150x150 Суперхраните – част IIIПчелно млечице – пчелното млечице е гъст секрет, отделян от жлези на главата на пчелата работничка. пчелата-майка се храни единствено с пчелно млечице и живее около 40 пъти по-дълго от останалите пчели. пчелното млечице е нещо като енергийна централа, защото в него се съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържане на живота. Това е най-богатата на витамин В5 (пантотенова киселина) храна. В5 е необходим на организма за преодоляване на стреса, умората, безсънието и е жизнено необходима хранителна съставка за здрава кожа и коса. Пантотеновата киселина е незаменим помощник на всички, които спазват диетичен режим поради повишен холестерол или затлъстяване на черния дроб, защото понижава нивото на „лошия” холестерол и съдържанието на триглицериди в кръвта. Освен това, подобно на останалите витамини от В групата, той ускорява метаболизма и така предотвратява натрупването на излишни килограми.

pchelen polen 150x150 Суперхраните – част IIIПчелен полен – пчелите го събират от разцъфналите цветове и го оформят на малки гранули. Поленът е най-пълноценната храна, срещаща се в природата и съдържа от пет до седем пъти повече протеин от телешкото месо. Той е особено полезен за задоволяване на повишените хранителни и енергийни нужди на спортисти и хора, които се възстановяват след тежки заболявания. Поленът е добро допълнение към храненето при строги диети, защото не позволява организмът да изпадне в стрес поради лишаване от хранителни вещества. Същевременно, редица изследвания сочат, че пчелният полен спомага за нарастването на умствените и физически способности на човека.

 

propolis 150x150 Суперхраните – част IIIПрополис – прополисът е веществото, с което пчелите покриват стените на кошерите. Именно заради него те често са наричани „най-антисептичното място в природата”. Силните антибиотични свойства на прополиса предпазват организма от бактерии и подсилват имунната система. Това безценно вещество унищожава и вируси, нещо, което антибиотиците не могат да направят.

 

Билкови суперхрани

 

02 150x150 Суперхраните – част IIIБилките и подправките включени в ежедневното меню осигуряват на организма множество хранителни вещества. Като лечебно средство, билките балансират функциите на организма. Най-добре е те да се използват във вида, в който се срещат в природата, а не като изолирани вещества включени в хранителни добавки с така наречените „активни съставки”.

 

 

 

kopriva 150x150 Суперхраните – част IIIКопривата е невероятно ефикасна при борбата с излишните килограми. Под формата на чай, тя подпомага детоксикацията и прочистването на червата и бъбреците. Листата от коприва подпомагат работата на щитовидната жлеза, ускоряват метаболизма, а ако задържате течности, то копривата трябва задължително да присъства в менюто ви.

 

 

 

aloe 150x150 Суперхраните – част IIIАлоето е включено в групата на суперхраните след като научни изследвания идентифицират неговите 75 лечебни вещества, сред които естествени стероиди, антибиотични агенти, аминокиселини, минерали и ензими. Растението съдържа значителни количества хром, който подпомага протеиновия метаболизъм и балансирането на кръвната захар. Ако спортувате и спазвате диета за отслабване, можете да пиете сок от алое вместо добавки, съдържащи хром.

 

 

ehinaceya 150x150 Суперхраните – част IIIЕхинацеята отдавна си е спечелила славата на ефикасно средство в борбата с настинките и грипа. Това се дължи на способността на растението да стимулира лимфната циркулация. Поради същата причина, ехинацеята подпомага изчистването на токсините от организма.

 

 

 

jenshen 150x150 Суперхраните – част IIIЖеншенът е билката, която най-успешно бори стреса. Именно стресът е една от водещите причини за проблемите с теглото, защото ни кара или да спрем да се храним, или да посягаме прекалено често към рафинираните захари. Сравнително скоро учените изследваха и доказаха влиянието на женшена върху мастните клетки и лептиновата резистентност, заради която много хора страдат от постоянен „вълчи” глад.

« Подправките или как да отслабнем докато си хапваме вкусно
Отслабване без гладуване – хранене и hypoxi »